Home  |   Sale  |   Nieuw  |   Grote Maten  |   Stardress  |   Zwangerschapskleding

HippeMoeders bij je favorieten

Beginnersproblemen bij borstvoeding; Wat je kunt doen?
Na een tijdje gaat borstvoeding geven meestal moeiteloos. Maar als je begint met voeden, kun je problemen tegenkomen. Vervelend, maar gelukkig is er bijna altijd wel een oplossing voor.

Misschien zinkt de moed je in de schoenen als je dit hoofdstuk leest. Maar laat je niet uit het veld slaan. Tepelkloven, spruw, borstontsteking... Het is allemaal geen pretje, maar het is natuurlijk helemaal niet gezegd dat jíj er last van krijgt. En het zou wel heel toevallig zijn als je al deze problemen zou tegenkomen. Bovendien: als je erover gelezen hebt, zul je een probleem eerder herkennen en op tijd kunnen handelen.


Kies een onderwerp:Borstvoeding geven met vlakke of ingetrokken tepels

Sommige vrouwen zeggen dat borstvoeding geven bij hen niet lukt doordat ze ingetrokken tepels hebben en hun kind geen grip op de borst kan krijgen. Toch hoeft dat geen reden te zijn voor het niet lukken van zelf voeden. Wat heel belangrijk is: heb je problemen, aarzel dan niet om er een lactatiekundige bij te halen. Die weet vaak een oplossing. Veel moeders gebruiken in het begin een tepelhoedje als de baby moeite heeft om goed houvast aan de tepel en tepelhof te krijgen. Ook bij pijnlijke tepels wordt nogal eens een tepelhoedje gebruikt. Over het nut van zo’n tepelhoedje zijn de meningen verdeeld. Vaak leert de baby niet goed aan de borst zuigen en kan hij de borst minder goed leegdrinken. De oorzaak hiervan is dat hij door het tepelhoedje de borst niet goed in de mond kan nemen. Daarnaast heb je geen huid-op-huid contact, wat een negatieve invloed kan hebben op het toeschieten van de melk. Ook broeit zo’n tepelhoedje nogal en schuurt het soms over de tepel, waardoor die pijn blijft doen. Bovendien weigert de baby de borst na het gebruiken van tepelhoedjes soms doordat hij een verkeerde drinktechniek heeft geleerd. Wanneer je regelmatig voedt en het tepelhoedje op de juiste manier gebruikt, gaat het soms goed. Als de baby niet alleen aan het smalle gedeelte zuigt, maar ook aan een deel van de basis ervan, kan hij de borst toch redelijk leegdrinken. Kortom, heb je erg pijnlijke tepels en kan je kind al goed aan de borst drinken, dan kan een tepelhoedje eventueel een tijdelijk hulpmiddel zijn, zonder dat hij zijn goede manier van drinken afleert. Je moet er dan wel op letten dat het tepelhoedje goed over de tepel valt en de baby het diep in zijn mond neemt. Hij moet niet op het puntje alleen zuigen, maar ook een stuk van de basis in zijn mond nemen.Kies een onderwerp:

Tepelkloven bij borstvoeding

Ze zijn vreselijk pijnlijk en de reden waarom veel moeders al snel stoppen met zelf voeden: tepelkloven. Deze kloven ontstaan als de baby niet goed wordt aangelegd waardoor hij met zijn kaakjes om de tepel klemt. Aangezien baby’s een happende beweging maken om tijdens het drinken de melk uit de holtes onder de tepelhof te masseren, maken ze die happende beweging ook als ze de tepel tussen hun kaakjes hebben. De oplossing is eigenlijk heel eenvoudig: beter aanleggen. Als je je kind goed aanlegt, hoef je geen tepelkloven te krijgen. Goed aanleggen is alleen wel iets wat je moet leren, en daarbij is de hulp van een kraamverzorgster of een lactatiekundige vaak heel welkom.Kies een onderwerp:

Zo verklein je de kans op tepelkloven

 • Zorg dat de baby de tepelhof goed in de mond heeft, dus niet alleen de tepel. Haal hem van de borst zodra het drinken pijn doet en leg opnieuw aan.
 • Probeer eens te voeden in een andere houding: liggend, zittend en de bakerhouding (zie hoofdstuk 4). Voed in het begin vooral in de houding waarin het aanleggen het beste lukt.
 • Hou je tepels goed droog. Heb je erg last van lekkende tepels, gebruik dan zoogkompressen en verschoon die vaak. Anders kan het daaronder gaan broeien waardoor de huid nog kwetsbaarder wordt.
 • Draag katoenen shirts en beha’s (voor een goede ventilatie).
 • Druk na iedere voeding een paar druppels melk uit je tepels, smeer deze uit rondom je tepels en laat de melk goed drogen voordat je je beha weer aandoet. De melk heeft een ontsmettende werking.


Kies een onderwerp:

Heb je eenmaal tepelkloven?

 • Begin met voeden aan de minst pijnlijke borst.
 • Wacht niet met voeden tot je kind erge honger heeft, want dan zuigt hij krachtiger en dat doet meer pijn. Voed hem dus meteen als hij wakker wordt en verschoon hem niet eerst.
 • In de zomer kun je zo nu en dan even met je tepels in de zon gaan liggen (let op dat ze niet verbranden). Een kloof geneest dan sneller.
 • Er zijn speciale crèmes en zalfjes die je ter genezing en verzachting op je tepels kunt smeren. Zoals PureLan, aloë vera gel (op recept verkrijgbaar bij de apotheek), calendulazalf en crème Bioforce van Vogel. Overleg voor de zekerheid even met je verloskundige of kraamverzorgster. Smeer je tepels na een voeding heel dun in. De zalf is dan goed ingetrokken als je aan de volgende voeding toe bent, zodat je je tepels niet eerst hoeft schoon te maken.
 • Als je eenmaal hebt geleerd om je kind goed aan te leggen, zijn de kloven meestal na een paar dagen weg.
 • Heb je zoveel pijn dat je het voeden niet ziet zitten, kolf dan een paar dagen en geef je baby de melk uit een kopje of spuitje. Zo kunnen je tepels helen en hoef je pas weer aan te leggen als de kloven genezen zijn.
Evelien: De ene kant ging prima, maar aan de andere kant had ik al na twee dagen een flinke kloof. Na een week zag de tepel eruit alsof Jan er een hap uit had genomen. En een pijn dat het deed als ik hem voedde! Op aanraden van mijn moeder heb ik mijn tepels steeds droog geföhnd na het voeden, en dat hielp wel een beetje. Verder heb ik veel met mijn blote borsten in de zon gezeten. En toen het aanleggen steeds beter ging, verdween de kloof uiteindelijk vanzelf.


Kies een onderwerp:

Je baby pakt de borst niet bij borstvoeding

Een baby die de borst niet wil pakken, zoiets kan je flink onzeker maken. Heb geduld, want meestal is het een kwestie van blijven proberen. Soms is er een eenvoudige verklaring voor:


 • Een moeizame bevalling. Als er tijdens je bevalling gebruik is gemaakt van pijnstillers of narcose kan de baby moeite hebben met het pakken van de borst. Via de placenta kreeg hij wat van de verdoving binnen waardoor hij suf kan zijn. Ook een heel snelle bevalling, een langdurige bevalling of een kunstverlossing kunnen een negatieve invloed hebben op het drinken aan de borst.
 • Misselijkheid. De eerste dag na de geboorte zijn veel baby’s wat misselijk door het vruchtwater en bloed dat ze tijdens de bevalling hebben binnengekregen. Het kan gebeuren dat je kind hierdoor niet meteen wil drinken.
 • Aangewend zuiggedrag. In de baarmoeder zuigen baby’s op hun handje, voetje of duim. Sommige baby’s zuigen op hun tong. Hierdoor snapt je kind misschien even niet wat hij met de borst aanmoet. Hij hapt wel, maar wringt zijn tong naar voren en naar boven, waardoor de tepel uit de mond wordt geduwd. Soms duwt een baby zijn tong tegen het gehemelte aan, in plaats van naar beneden over de onderkaak heen. Hierdoor is het onmogelijk om de borst in de mond te krijgen.
 • Gewend aan een flesje. Als je de eerste weken bijvoeding geeft met een flesje, kan dat voor zuigverwarring zorgen. Drinken uit een fles vraagt een heel andere techniek dan drinken aan de borst. Om de voeding uit de fles te krijgen, hoeft een baby niet krachtig te zuigen. Sommige baby’s zijn na het drinken van een flesje al zo in de war, dat ze de borst niet meer pakken.
 • Verkeerd aanleggen. Het aanraken van de wangetjes, neus en kin tijdens het aanleggen verstoort de hapreflex die de baby heeft als je zachtjes met de tepel over zijn lipjes wrijft. Ook als je kind niet lekker ligt, kan hij stoppen met drinken.


Kies een onderwerp:

Beter naar de borst happen door de baby

Je kunt het volgende proberen als je kind de borst niet goed pakt:


 • Zorg voor veel lichaamscontact tussen jou en je kind, het liefst via blote huid op blote huid. Daarmee stimuleer je de aangeboren zoek- en hapreflex.
 • Als er flink veel melk is, zal de baby de borst sneller accepteren. Zorg er daarom voor dat je melkproductie goed op gang komt. Dat kun je doen door te kolven met een kolfapparaat. (Meer over kolven lees je in hoofdstuk 7.)
 • Bied de borst al aan voordat je baby te hongerig is geworden.
 • Blijf hem aanmoedigen om zijn mond goed wijd open te doen: kietel zijn onderlip met je tepel en doe het voor door je mond wijd open te doen en je tong over je onderlip naar buiten te steken. Dat lijkt misschien raar, maar baby’s hebben al snel de neiging om je na te doen.
 • Ga op je rug liggen en leg je baby bloot op je buik. Laat hem zelf je tepel zoeken, terwijl je zijn voetjes ondersteunt. Op die manier pakken baby’s de tepel vaak goed in hun mond. Als je kind de tepel wil pakken, moet hij zijn hoofd oprichten, waardoor als vanzelf zijn mondje wijder opengaat. De zwaartekracht helpt de tong naar voren te komen en helpt ook om de tepel goed diep in de mond te nemen.
 • Is je baby te onrustig om de borst te pakken of heeft hij de neiging om zich te overstrekken, dan kan het helpen om hem in te bakeren voor de voeding. Hierbij wordt je baby in een doek gewikkeld met de armpjes over de borst gevouwen en eventueel de beentjes in de foetushouding gebracht. Je kunt hier beter niet op eigen houtje mee experimenteren; vraag advies aan de kraamverzorgende of op het consultatiebureau. Lukt het ondanks dit alles nog steeds niet om je baby goed te laten happen, schakel dan een lactatiekundige in. Die kan aanwijzingen geven waarmee het waarschijnlijk wel lukt.


Kies een onderwerp:

Linker borst gaat wel, rechter borst niet bij het voeden

Het komt regelmatig voor dat een baby uit de ene borst beter drinkt dan uit de andere. Als hij bijvoorbeeld je rechterborst op een gegeven moment helemaal weigert, kan het zijn dat er weinig of geen melk meer is. Ga bij jezelf na wat daar de oorzaak van kan zijn. Is de rechterborst steeds evenveel gestimuleerd als de linker? Heb je omdat het aanleggen minder goed ging de rechterborst misschien nogal eens overgeslagen? Wat je kunt proberen, is de rechterborst na iedere voeding kolven en kijken of de melkproductie zich herstelt. Daarna kun je ook die borst weer bij de voedingen betrekken. Levert dit niets op, dan zul je het verder met de linkerborst moeten doen. Dat is op zich geen probleem. Als je baby goed drinkt aan de linkerborst, is deze borst ten volle in staat om voldoende melk te produceren voor je baby. Waarschijnlijk wordt deze borst tijdelijk iets groter dan de borst waarmee je niet voedt, maar dat herstelt zich weer nadat je met de borstvoeding bent gestopt.

Greetje: Ik wilde heel graag borstvoeding geven en toen Sebas eenmaal geboren was, heb ik hem binnen een halfuur aangelegd. Maar wat ik ook probeerde, hij weigerde om te drinken. Dat bleef zo die eerste dag, en ook de dagen erna. Daar werd ik knap zenuwachtig van. Ook met hulp van de verloskundige en de kraamverzorgster lukte het niet. Omdat ik helemaal gespannen raakte – zo’n baby moet toch eten? - ben ik gaan kolven en heb ik hem na een paar dagen zijn eerste flesje gegeven. Ik wist wel dat dat niet verstandig was - de kans dat hij de borst nu nog zou pakken, was helemaal klein - maar het was voor mij een hele geruststelling dat Sebas tenminste dronk. Aan de fles zoog hij alsof hij nooit anders had gedaan. Na zes weken kolven was mijn melk op en ben ik op poedermelk overgegaan. Maar ik heb nog heel lang een jaloers gevoel gehad als ik een moeder haar kind de borst zag geven.


Kies een onderwerp:

Te veel melk in je borsten

Het klinkt als een luxeprobleem: te veel melk hebben. Toch kan het heel vervelend zijn. Want bij te veel melk is je baby steeds onrustig en wil hij alsmaar drinken. Zijn ontlasting is meestal groenig van kleur. Verder voelen je borsten steeds gespannen aan, lek je de hele dag door melk en word je ‘s morgens in een kletsnat bed wakker. Soms kun je er zelfs een borstontsteking door krijgen. Veel moeders hebben in het begin iets meer melk dan hun baby nodig heeft. In de meeste gevallen regelt dit zich de eerste weken vanzelf. Maar soms - vooral als je vrij grote borsten hebt - is er in de kraamtijd een zo grote hoeveelheid melk ontstaan, dat je baby deze niet meer kan wegdrinken. Je kind krijgt dan alleen de niet vette voormelk binnen en raakt daarvan niet verzadigd. Hij wil steeds vaker drinken, waardoor je nog meer melk gaat aanmaken. Bovendien ga je steeds meer lekken en ook die melk wordt extra aangemaakt. Je bent in een spiraal terechtgekomen die leidt tot steeds meer melk. Wat kun je nu doen? Soms helpt het om een borst per voeding te geven. Je borsten worden dan nog maar de helft van het aantal keren dat je voedt gestimuleerd en de productie neemt langzaam af. Als dit niet helpt, kun je je borsten een keer helemaal leeg kolven. Herhaal dit zodra je borsten weer onplezierig gaan aanvoelen en bouw op die manier langzaam de te grote productie af. Het zal erop neerkomen dat je een paar dagen eenmaal per dag kolft, waarna je het kolven steeds verder kunt gaan spreiden. Geef ondertussen gewoon twee borsten per voeding. Kolf in ieder geval niet voor elke voeding een beetje af, zoals wel eens als advies wordt gegeven. Je gaat dan alleen maar meer melk aanmaken, waardoor je het probleem juist in stand houdt.Kies een onderwerp:

Soms valt het tegen

Hoe zit het in Nederland?

Je baby drinkt goed en groeit als kool. Maar bij jezelf ontdek je helemaal niets van die warme en bijzondere gevoelens die het voeden van je kind met zich mee zouden moeten brengen. Je vindt het eigenlijk helemaal niet leuk om te doen. Dat kan, want iedere vrouw reageert op haar eigen manier op borstvoeding geven. Kom daar gerust voor uit, schaam je er niet voor. Je kunt alleen zelf beslissen of je doorgaat met voeden of niet. Wat je ook doet, het belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt.Kies een onderwerp:

Borstontsteking

Vaak ontstaat een borstontsteking na de kraamweek. Heb je een zere plek of bobbel in je borst, een rode plek op de huid, koorts of symptomen die op griep lijken, dan moet je alert zijn. Bij een borstontsteking is een melkkanaaltje in je borst verstopt geraakt. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je baby de borst niet goed heeft leeggedronken, doordat je een nachtvoeding hebt overgeslagen of door een te strakke beha. Soms hangt een borstontsteking samen met een bacteriële infectie. De kans daarop is groter als je tepels beschadigd zijn. Je hoort wel eens dat tocht op je borsten ook een borstontsteking zou kunnen veroorzaken, maar dit is onzin. Een borstontsteking behandelen doe je met warmte, rust, vaak voeden en eventueel kolven. Allereerst is het belangrijk om je borst zo goed mogelijk leeg te maken. Dat kun je doen door je baby zo vaak als mogelijk is aan te leggen aan de ontstoken borst. Let er wel op dat de andere borst niet te vol wordt en je daar ook een ontsteking krijgt. Soms is het om die reden beter om te kolven. Het is slim om je borsten voor het kolven of voeden goed warm te maken met een nat en heet kompres. Dat maak je heel makkelijk door een papieren luier of een dik maandverband onder de warme kraan te houden. Door de warmte worden de melkkanalen wijder, waardoor de verstopping gemakkelijker weg gekolfd of weggedronken kan worden. Voed of kolf bij een borstontsteking regelmatig, iedere twee uur, totdat de harde plek weg is. Zachtjes meemasseren kan soms helpen om de verstopping weg te drukken. Misschien kolf je zelfs sliertjes opgedroogde melk uit je borst. Leg, als je dat prettig vindt, na het voeden of kolven een koud kompres om de borst. Dat maak je door een maandverband te laten vollopen met water en dat in een plastic zakje in ronde vorm in de vriezer te leggen. Doe een washandje om het kompres voordat je het op je borst legt. Vind je een koud kompres niet prettig, dan kun je ook een warm kompres op je borst leggen. Als je bovenstaande adviezen opvolgt, zul je waarschijnlijk na 24 uur al veel minder last hebben van de borstontsteking. Blijft de ontsteking pijnlijk en de koorts hoog, dan wordt het tijd om je huisarts te bellen en om antibiotica te vragen. Een antibioticum kan de ontsteking remmen, maar als de verstopping in de borst niet wordt opgeheven, kan de ontsteking terugkomen als de kuur is afgelopen. Je huisarts zal je een antibioticum voorschrijven dat je baby geen kwaad doet. Je kunt dus gewoon blijven voeden.Kies een onderwerp:

In slaap tijdens het voeden aan de borst

Valt je baby steeds in slaap terwijl hij nog niet genoeg gedronken heeft? Breng hem zodra hij gaat doezelen over naar je andere borst om hem bij de les te houden.Kies een onderwerp:

Borstontsteking voorkomen

Helaas is een borstontsteking niet altijd te voorkomen. Maar als je weet waarop je moet letten, kun je de kans erop wel beperken.


 • je erg moe bent, loop je meer risico. Probeer dus voldoende rust te nemen...
 • Controleer je borsten elke dag goed op rode plekken en harde schijven. Doe dat bijvoorbeeld als je onder de douche staat, dan kun je de verhardingen met warm water erop meteen wegmasseren.
 • Laat je baby steeds tenminste een borst goed leegdrinken. Het is beter om een borst per keer goed te laten leegdrinken en de ander maar half (de volgende voeding doe je dit precies andersom) dan beide borsten iedere voeding half.
 • Heb je tepelkloven, maak je tepels dan extra goed schoon met water. Kloven zijn een ideale ingang voor bacteriën.
 • Hou je tepels zo droog mogelijk; vocht en warmte vormen een goed klimaat voor bacteriën, die via bijvoorbeeld een tepelkloof in je borst kunnen komen.

Annemiek: “Bob was acht dagen oud toen ik ‘s nachts wakker werd met hoge koorts en hoofdpijn. Ik dacht even dat ik griep had, maar toen ik mijn enorm pijnlijke linkerborst voelde, was ik bang voor een ontsteking. De borst was helemaal rood en warm en er zat een harde, pijnlijke plek in. De verloskundige, die ik ‘s ochtends meteen belde, bevestigde mijn vermoeden: een beginnende borstontsteking! Ik baalde enorm. Alles was steeds zo goed gegaan... De dag ervoor had ik mijn laatste kraamzorg gehad en ik wilde graag voor het eerst samen met Bob naar buiten gaan. Maar er zat niets anders op dan uitzieken. De verloskundige zei dat het waarschijnlijk te maken had met het op gang komen van de melkproductie en dat Bob mijn borsten steeds niet goed had leeggedronken. Ze adviseerde me een kolf te kopen en allebei de borsten goed leeg te kolven. Verder moest ik steeds na het voeden washandjes met ijs op de ontstoken borst leggen. Ik ben nog twee dagen in bed gebleven en daarna ging het stukken beter. Na een paar maanden heb ik nog een keer een verstopte melkklier gehad, maar toen herkende ik de symptomen en was ik er op tijd bij. Zodra ik de pijnlijke plek voelde, heb ik meteen alle adviezen opgevolgd en was die binnen een dag verdwenen.”


Kies een onderwerp:

Spruw

Heb je tijdens het voeden last van een branderig gevoel in je borsten? Heb je pijnlijke tepels die daarbij rood of licht gezwollen zijn? Of heb je schilfertjes of kloofjes op je tepels? Dan k‡n dat duiden op spruw. Dit wordt veroorzaakt door een op zich onschuldige schimmel, de Candida albicans. Spruw ontstaat vaak als je al een tijdje voedt. Je baby kan tijdens de geboorte al besmet zijn geraakt, bijvoorbeeld doordat je in je zwangerschap last hebt gehad van een vaginale schimmelinfectie. Je baby kan er witte vlekjes door in zijn mondje krijgen of hardnekkige luieruitslag. Soms wil je baby niet meer bij je drinken omdat de spruw een branderige pijn in zijn mond veroorzaakt. Om van spruw af te komen, moeten jij en je baby allebei behandeld worden. Je huisarts zal zalf voorschrijven.


Marieke: “Toen Tom een paar maanden oud was, kreeg ik ineens een branderig, stekend gevoel in mijn borsten als ik hem voedde. En mijn tepels gingen pijn doen, terwijl ik daar nog nooit last van had gehad. Ik had geen idee wat er aan de hand kon zijn, tot een vriendin me wees op de witte plekken in Toms mondje. Hij had spruw, dacht ze, en waarschijnlijk was dat ook de oorzaak van mijn klachten. Van de huisarts hebben we allebei een kuur gekregen: Tom kreeg een geelgroen goedje voor in zijn mond, ik moest mijn tepels met een zalf insmeren. Gelukkig waren de problemen snel over, maar een paar maanden later hadden we weer allebei last van spruw. Helaas spuugde Tom het goedje toen steeds uit, waardoor behandelen moeilijk werd. We modderden nog een tijdje door, maar omdat het voeden erg pijnlijk werd, ben ik er uiteindelijk mee opgehouden. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant Tom heeft acht maanden borstvoeding gehad en dat is al maanden langer dat ik van tevoren van plan was.”


Kies een onderwerp:

Meer of minder groeien van de baby tijdens de borstvoeding

Borstgevoede baby’s groeien de ene week wat meer dan de andere. Na een maand of vier kan de groei zelfs een tijdje stil lijken te staan. Dat is niet iets om je zorgen over te maken. Over het algemeen zijn flesgevoede kinderen na verloop van tijd wat zwaarder dan kinderen die moedermelk krijgen.Kies een onderwerp:

baby groeit niet genoeg

Het komt nooit voor dat moedermelk niet genoeg voedingsstoffen bevat en daarover hoef je je dus geen zorgen te maken. Groeit je kind niet genoeg, dan zou dat dus geen reden moeten zijn om te stoppen met de borstvoeding. Wat kan er dan aan de hand zijn?

 • Misschien krijgt je kind niet genoeg voedingen per dag. Probeer wat vaker te voeden.
 • Laat je baby wat langer drinken per kant. Misschien komt hij niet aan de vette achtermelk toe. Laat hem je borsten leeg drinken.
 • Was je gewend een borst per voeding te geven, dan is nu het moment aangebroken om je baby ook uit de tweede borst te laten drinken.
 • Slaapt je kind ‘s nachts al door, dan kun je hem misschien beter weer wakker maken voor een late avondvoeding of voor een nachtvoeding. Die kan hem de energie geven die hij nodig heeft om te groeien.
Kun je de oorzaak van het niet goed groeien van je kind niet vinden, raadpleeg dan een lactatiekundige.Kies een onderwerp:

Soms lukt het echt niet om borstvoeding te geven

Het komt niet vaak voor dat een vrouw geen borstvoeding kan geven, maar in de volgende gevallen is zelf voeden soms niet mogelijk:

 • Als je onvoldoende borstklierweefsel hebt. Dit kan een lactatiekundige vaststellen.
 • Als je een borstverkleining of een andere chirurgische ingreep hebt ondergaan waarbij veel melkklierweefsel is weggehaald.
 • Als je medicijnen moet slikken die schadelijk zijn voor de baby.
 • Als je een baby met een bepaalde afwijking hebt waardoor het kind niet aan de borst kan drinken. Je kunt dan wel afgekolfde moedermelk in een fles geven.Kies een onderwerp:

Stoppen met borstvoeding zonder schuldgevoel

Iedere vrouw kan haar kind de borst geven als ze wil, wordt altijd gezegd. Toch kan het gebeuren dat je bewust voor borstvoeding kiest, maar dat het toch niet lukt - om wat voor reden dan ook. Dat kan je het gevoel geven alsof je vreselijk faalt. Het gebeurt ook nog in een fase waarin je toch al erg labiel bent door alle hormoonschommelingen. Je voelt je schuldig omdat het niet is gelukt, dat je je kind niet het allerbeste kunt geven. Probeer die schuldgevoelens naast je neer te leggen. Hoe vervelend het ook is, soms moet je berusten in het onvermijdelijke. En gelukkig is er goede flesvoeding voorhanden. Bedenk ook dat je, ook als je geen borstvoeding geeft, een goede moeder bent die het beste voorheeft met haar kind.Kies een onderwerp:

Bijvoeding bij borstvoeding

Wil je stoppen met borstvoeding? Overweeg eerst eens om een of twee voedingen per dag te vervangen door de fles. Je kind krijgt dan toch nog wat waardevolle moedermelk binnen.

Anneke: “Rens moest na zijn geboorte een paar dagen in de couveuse. Ik heb de eerste dagen gekolfd. Toen hij uit de couveuse mocht, ben ik hem de borst gaan geven. Dat wilde ik heel graag. Maar hoewel de melkproductie goed op gang kwam, wilde het niet vlotten. Rens dronk niet goed en na elke voeding - die ongeveer een uur duurde! - moest hij zeker een uur huilen. Ook spuugde hij veel. Ik werd er helemaal gespannen door. Daarnaast had ik ook veel last van volle, lekkende borsten. Toen Ard op het idee kwam om Rens een keer een flesje met poedermelk te geven, kwam het keerpunt. Rens dronk de fles achter elkaar leeg en viel daarna heerlijk in slaap! ‘s Avonds heb ik besloten om te stoppen met de borstvoeding. Er viel een last van me af. Die nacht heb ik voor het eerst in zes weken goed geslapen. Rens werd een heel andere baby toen hij eenmaal de fles kreeg. Hij huilde veel minder en groeide goed. En toch heb ik me nog heel lang schuldig gevoeld. Omdat ik niet langer dan zes weken borstvoeding heb gegeven. Zelf denk ik dat het niet gelukt is doordat we de eerste drie dagen van elkaar gescheiden zijn geweest. Als ik Rens toen al aan de borst had gehad, was het volgens mij veel beter gegaan.”Kies een onderwerp: