Home  |   Sale  |   Nieuw  |   Grote Maten  |   Stardress  |   Zwangerschapskleding

HippeMoeders bij je favorieten

24 uur per dag mama waar blijf je zelf?
Als je een baby hebt, is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Want als het met jou goed gaat, ben je een betere moeder voor je kind. Bovendien heb je soms gewoon ontspanning nódig.

Goed voor jezelf zorgen, betekent onder andere: regelmatig de tijd nemen om te ontspannen. De eerste maanden met een baby kunnen heel arbeidsintensief en heftig zijn, en omdat je kind altijd vóór gaat, kun je jezelf dreigen te vergeten. Slaapt je baby, probeer dan ook even te dutten of tenminste te rusten. Als hij aan de borst in slaap valt, ga dan lekker achterover zitten met je voeten omhoog en probeer weg te doezelen. En als je je baby in bed voedt, kun je zelf ook even slapen. Denk niet te veel na over wat er in huis nog allemaal moet gebeuren, dat is nu minder belangrijk. Je kind heeft meer aan een ontspannen moeder dan aan een opgeruimde kamer.

Kies een onderwerp:Zelf extra eten tijdens de borstvoedingsperiode?

Merk je dat je wel de hele dag zou willen eten nu je borstvoeding geeft? Geen wonder, want je lichaam gebruikt meer energie dan gewoonlijk: zo’n 600 calorieën per dag extra. Voor een gedeelte haal je die energie uit de vetreserves die je tijdens je zwangerschap hebt aangelegd. Het andere deel moet je uit je voeding halen. Het is dan ook niet gek als je nu meer eet dan je normaal gesproken doet. Probeer wel om zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten en niet veel te snoepen. Je hoeft dan geen extra vitamines te slikken. Het is een wijd verbreid misverstand dat je de aanmaak van moedermelk zou kunnen stimuleren door bepaalde dingen te eten. De beste manier om de borstvoeding in stand te houden is op verzoek voeden!Kies een onderwerp:

Extra drinken in de tijd dat je borstvoeding geeft?

Het is niet nodig om veel extra te drinken om genoeg melk aan te maken. Drink zodra je dorst hebt, dan krijg je genoeg vocht binnen. Heb je tijdens het voeden steeds flinke dorst, zet dan vooraf een glas water of sap klaar. Het is zeker niet nodig om meer melk te drinken dan je vóór je bevalling deed. Er zijn genoeg andere manieren om aan de benodigde calcium te komen. Bijvoorbeeld uit yoghurt of biogarde, karnemelk, kwark, tofu, koolsoorten, spinazie en broccoli. Wees wel matig met koffie en thee; sommige baby’s worden huilerig van een teveel aan cafeïne of theïne.


Annemiek: “Honger! De hele dag door. Stapels boterhammen heb ik gegeten in de periode dat ik Hannah zelf voedde. Zeker tien per dag, lekker dik belegd. Verder schepte ik twee keer een vol bord warm eten op en ik at elke dag chips en koekjes. En nóg viel ik af! Een paar maanden na de bevalling zat ik zes kilo onder mijn oude gewicht. Pas toen ik na een halfjaar stopte met de borstvoeding, kwam ik gelukkig weer op het gewicht dat ik had voordat ik zwanger werd.”
Joke: “In het begin had ik de hele dag door dorst. Ik dronk zeker twee liter water extra. Maar na een paar weken werd die dorst gek genoeg minder. Als ik tijdens elke voeding een glas water dronk, was het prima.”

Kies een onderwerp:

Nicotine, alcohol en drugs tijdens borstvoeding

Het spreekt voor zich dat je nicotine, alcohol en drugs beter kunt vermijden als je borstvoeding geeft. Toch gaan we hier wat dieper in op een aantal middelen en wat de gevolgen voor je kind kunnen zijn. Op zich wordt nicotine niet makkelijk opgenomen in het maagdarmkanaal van baby’s en verdwijnt de nicotine vrij snel uit hun lichaam. Hoewel een paar sigaretten per dag waarschijnlijk niet veel kwaad kunnen, is het toch beter om helemaal niet te roken als je borstvoeding geeft. Als je stevig rookt, heb je kans dat je te weinig melk aanmaakt. Bovendien heeft roken een negatieve invloed op het toeschieten van de melk. Kun je niet zonder af en toe een sigaretje, rook dan in ieder geval niet in het bijzijn van je baby. Mag je een glaasje wijn drinken als je borstvoeding geeft?Ja. Anders dan in de zwangerschap mag je af en toe een glas alcoholische drank drinken. Het is wel verstandig om dit na een voeding te doen, zodat de alcohol al gedeeltelijk is afgebroken tegen de tijd dat je baby om de volgende voeding vraagt. Wacht na een wijntje het liefst minimaal twee uur voor je je baby weer aanlegt. Het spreekt vanzelf dat je geen harddrugs moet gebruiken als je borstvoeding geeft. Ook softdrugs zijn niet goed. Niet alleen omdat je kind er kleine hoeveelheden van kan binnenkrijgen, ook omdat softdrugs een slechte invloed hebben op je bewustzijn en dus op de zorg voor je baby.Kies een onderwerp:

Koeien en moedermelk

Je hoeft geen melk te drinken om moedermelk te kunnen maken. Koeien drinken immers ook geen melk!
Jeanette: “Als je borstvoeding geeft, val je vanzelf af, zeggen ze altijd. Nou, dat was bij mij niet het geval. Zelfs drie maanden na de bevalling zat ik nog op tien kilo boven mijn oude gewicht. Terwijl ik niet heel veel at. Ik heb me er maar bij neergelegd, want ik wist dat lijnen niet verstandig was. Pas toen ik met de borstvoeding stopte, ben ik door veel te sporten en door een dieet te volgen wat afgevallen. Mijn oude gewicht heb ik trouwens nooit meer bereikt, ik ben er altijd vier kilo boven gebleven.”


Kies een onderwerp:

Medicijnen & vitamines tijdens de borstvoedingsperiode

Een baby die de borst niet wil pakken, zoiets kan je flink onzeker maken. Heb geduld, want meestal is het een kwestie van blijven proberen. Soms is er een eenvoudige verklaring voor:


Al is de hoeveelheid werkzame stof die uiteindelijk in de moedermelk terechtkomt maar klein, het is het beste om geen medicijnen te slikken. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de invloed van medicijnen op moedermelk, maar nog niet van alle medicijnen is bekend of ze schadelijke effecten hebben. In dat geval en bij de geneesmiddelen die je echt niet mag gebruiken, is vaak een alternatief medicijn mogelijk met minder of geen risico’s. Een andere mogelijkheid is wellicht om de behandeling een tijdje uit te stellen tot je kind wat ouder is. Vertel in ieder geval altijd aan je arts dat je borstvoeding geeft als hij je een medicijn wil voorschrijven. Ben je onder narcose geweest tijdens je bevalling? Je kunt je kind dan gewoon aanleggen. Je kind is misschien wel wat slaperig. Een narcose kan er bovendien voor zorgen dat je voeding later op gang komt. (Meer hierover lees je in hoofdstuk 9.) Met kruiden en alternatieve middelen kun je beter voorzichtig zijn als je borstvoeding geeft. Deze zijn beslist niet altijd veiliger dan reguliere geneesmiddelen. Bovendien is er vaak nog minder over bekend dan over reguliere middelen. Ook vitaminepreparaten kunnen schadelijk zijn (bijvoorbeeld: een overdosis vitamine A). Er zijn wel speciale preparaten voor voedende moeders verkrijgbaar, maar eigenlijk heb je die niet nodig. Als je gevarieerd en gezond eet, is er geen reden om je voeding aan te vullen. Wil je toch een supplement slikken, overleg dan met je verloskundige of huisarts.Kies een onderwerp:

Fijne plek om je kind te voeden

Het is prettig om een vaste plek in huis te hebben waar je je kind voedt. Kies een plekje waar je je lekker voelt en richt het zó in dat je er op elk moment kunt gaan zitten zonder eerst van alles bij elkaar te moeten zoeken. Zorg dat je er een ontspannen houding kunt aannemen, eventueel met je voeten omhoog. Een tafeltje in de buurt is handig omdat je dan altijd een glas water of sap binnen handbereik kunt zetten. Zorg ook voor een paar kussens voor de nodige steun. Gebruik eventueel een voedingskussen: een boomerang-vormig kussen dat bedoeld is om je arm op te laten rusten en dat tegelijkertijd goede steun in je rug geeft. Je kunt het kopen bij babywinkels of het zelf maken.Kies een onderwerp:

Aandacht voor een ouder kind tijdens het voeden van de baby

Heb je meer kinderen, dan kan het lastig zijn om een rustig moment te vinden voor het voeden van je baby. Broertjes en zusjes vinden het zeker in het begin vaak moeilijk om de aandacht te delen met een nieuwkomer en worden vaak juist lastig als jij zit te voeden. Wat kan helpen: maak van de voeding ook voor het andere kind een prettig moment. Geef hem iets te drinken of haal zijn favoriete speelgoed voor de dag. Of laat hem lekker tegen je aan komen zitten, terwijl je samen een boek leest of naar een videofilm kijkt.Levert dit niets op, dan zul je het verder met de linkerborst moeten doen. Dat is op zich geen probleem. Als je baby goed drinkt aan de linkerborst, is deze borst ten volle in staat om voldoende melk te produceren voor je baby. Waarschijnlijk wordt deze borst tijdelijk iets groter dan de borst waarmee je niet voedt, maar dat herstelt zich weer nadat je met de borstvoeding bent gestopt.

Ingrid: “Niemand had me ooit verteld dat je kind voeden je een prettig, bijna erotisch gevoel geeft! Als ik Veerle aan de borst heb, voel ik me helemaal loom en ontspannen en maak ik me nergens meer druk over. Ik las ergens dat het gevoel lijkt op het tevreden nagenieten na een orgasme. Daar lijkt het inderdaad op.”


Kies een onderwerp:

Uien, kruiden en ander lekkers wat mag je eten als je borstvoeding geeft

Je leest vaak dat een baby darmkrampjes kan krijgen als de moeder citrusvruchten, prei, knoflook of scherpe kruiden eet. Er komen inderdaad sporen van wat je eet in de moedermelk terecht. Maar het is nooit aangetoond dat een kind daar met darmkrampjes op reageert. Je hoeft die voedingsmiddelen dus niet bij voorbaat te mijden en kunt gewoon eten waar je zin in hebt. Wanneer je toch een sterk vermoeden hebt dat je kind reageert op iets wat je gegeten hebt, dan kan een deskundige je helpen uitzoeken om welk voedingsmiddel het gaat. Als je het weglaat uit je dieet gaat het waarschijnlijk weer prima met je baby. Soms blijkt het te gaan om een koemelkallergie en is een dieet wel nodig. Verder kun je bij darmkrampjes per dag een of twee kopjes venkelthee drinken, die via de moedermelk bij je baby terechtkomt. Het is nooit bewezen, maar volgens veel moeders heeft venkelthee een kalmerende werking op de babydarmpjes. Je kunt je kind ook wat venkelwater geven. Over het algemeen lijken borstbaby’s trouwens minder last van darmkrampen te hebben dan flesbaby’s. Borstvoeding is namelijk lichter verteerbaar dan flesvoeding. Kolf in ieder geval niet voor elke voeding een beetje af, zoals wel eens als advies wordt gegeven. Je gaat dan alleen maar meer melk aanmaken, waardoor je het probleem juist in stand houdt.

Lonneke: “De eerste weken was ik heel voorzichtig met sinaasappels, scherpe kruiden, uien en knoflook. Maar het beviel me eigenlijk helemaal niet: tijdens de zwangerschap mocht ik al van alles niet eten, en nu weer niet. Omdat Jelle een heel rustige baby was, besloot ik na een tijdje om voorzichtig weer uien door het eten te doen. Toen dat goed ging, ben ik weer helemaal normaal gaan eten. Met koffie en alcohol ben ik wel voorzichtig geweest. Jelle heeft nooit ergens last van gehad.”


Kies een onderwerp:

O, hij is er ook nog

Hoe zit het in Nederland?

Het is heel normaal dat je partner en jij in de eerste maanden na de bevalling wat minder aan elkaar toekomen. Als je net vader en moeder bent geworden, word je vaak volkomen in beslag genomen door je nieuwe verantwoordelijkheden. Voor elkaar heb je dan wat minder tijd. Bovendien worden sommige vaders na de geboorte van hun kind overvallen door een gevoel van verwarring, zo van: is dit nou wat ik wilde? Dat gevoel kan versterkt worden door het feit dat jij extra veel aandacht voor je baby hebt doordat je borstvoeding geeft. Zonder dat je het in de gaten hebt, kun je totaal opgaan in de zorg voor je kind en voelt je partner zich een beetje buitengesloten. Dat gevoel kan versterkt worden als je de eerste tijd geen zin hebt om te vrijen. Sommige vrouwen hebben net na de bevalling en in de periode van borstvoeding juist meer zin in vrijen, maar het komt vaker voor dat hun hoofd helemaal niet naar seks staat. Je bent moe, je borsten zijn in het begin extra gevoelig en misschien vind je het niet prettig dat de melk tijdens het vrijen toeschiet - iets wat vooral in het begin vaak gebeurt. Praat er samen over en probeer er geen al te groot probleem van te maken. En bedenk: dit is een vermoeiende periode, maar hij gaat voorbij.Kies een onderwerp:

Borstvoeding en stress

Hoewel stress en spanningen hebben nooit fijn is, hoef je niet bang te zijn dat je hierdoor je kind niet meer zou kunnen voeden. Het is een hardnekkig misverstand dat borstvoeding alleen maar lukt onder de meest ideale omstandigheden - bij veel slaap, gezond eten en een rustig leven - en dat de voeding zou teruglopen na lichamelijke inspanning, een sterfgeval, onverwachte gebeurtenissen en andere stressveroorzakers. Gelukkig is borstvoeding niet zo kwetsbaar. Dat zou ook niet best zijn: dan zouden heel wat kinderen het de afgelopen eeuwen niet gered hebben en ook nu niet redden. Natuurlijk heb je in het begin rust, geduld en vertrouwen nodig om een goede start met je baby te maken. Maar daarna blijkt voeden in gespannen tijden heel goed mogelijk te zijn. Het kan je zelfs troost en afleiding bieden. Hooguit kan de melkproductie tijdelijk wat teruglopen. Door je kind dan vaker aan te leggen, breng je de voeding weer op peil. Als je bovenstaande adviezen opvolgt, zul je waarschijnlijk na 24 uur al veel minder last hebben van de borstontsteking. Blijft de ontsteking pijnlijk en de koorts hoog, dan wordt het tijd om je huisarts te bellen en om antibiotica te vragen. Een antibioticum kan de ontsteking remmen, maar als de verstopping in de borst niet wordt opgeheven, kan de ontsteking terugkomen als de kuur is afgelopen. Je huisarts zal je een antibioticum voorschrijven dat je baby geen kwaad doet. Je kunt dus gewoon blijven voeden.Kies een onderwerp:

Wel of niet vruchtbaar?

Er zijn nog steeds vrouwen die denken dat ze niet zwanger kunnen worden als ze borstvoeding geven. Dat is beslist niet waar! Het is wel zo dat het drinken van je baby de hormonen die de ovulatie op gang brengen onderdrukt. Zolang je nog dag en nacht op verzoek voedt, is de kans heel klein dat je zwanger wordt - tijdens de eerste zes maanden ligt deze op 1-2%. Hoe frequenter je kind drinkt, hoe sterker de eisprong namelijk wordt afgeremd. De ovulatie en dus menstruatie komen pas weer terug als het prolactineniveau in je lichaam beneden een bepaalde grens is gedaald. Dat gebeurt meestal pas als je niet meer op verzoek van je baby voedt of aan het afbouwen bent. Als je kind ‘s nachts ineens gaat doorslapen, kan dat er al voor zorgen dat de vruchtbaarheid terugkomt. Je kunt dan gewoon weer een eisprong krijgen en ongesteld worden. Dat is ook de reden waarom de ene vrouw een paar maanden na de bevalling al menstrueert en de andere pas na een jaar. Wanneer jijzelf weer ongesteld wordt, is niet te voorspellen. Het is goed mogelijk dat je de eerste keren minder regelmatig ongesteld bent dan voor je zwangerschap. Vaak duurt het even voor de cyclus een vast ritme vindt - ook als je geen borstvoeding meer geeft. Word je eenmaal weer ongesteld, dan is dat eigenlijk altijd het teken dat je ook een eisprong hebt. Het is overigens geen reden om te stoppen met de borstvoeding. Wel kan het zijn dat je kind wat minder graag wil drinken als je ongesteld bent: de smaak van je melk kan een beetje anders zijn gedurende de eerste dagen van de menstruatie.

Heleen: “Het duurde elf maanden voor ik weer ongesteld werd. Al die tijd hebben we zonder voorbehoedmiddelen gevrijd. Niet alleen omdat ik erop vertrouwde dat de borstvoeding als anticonceptie zou dienen, maar ook omdat ik aan mijn afscheiding kan zien wanneer ik een eisprong ga krijgen. Na tieneneenhalve maand - ik gaf toen al twee maanden nog maar drie voedingen per dag - merkte ik dat ik weer vruchtbaar aan het worden was en zijn we met condooms gaan vrijen. Vriendinnen van me vonden het maar riskant dat we het zo hebben gedaan, maar zelf hadden we er niet zo’n moeite mee. We willen graag nog meer kinderen, dus als ik toch zwanger was geworden, was dat geen probleem geweest.”Kies een onderwerp:

Borstontsteking voorkomen

Helaas is een borstontsteking niet altijd te voorkomen. Maar als je weet waarop je moet letten, kun je de kans erop wel beperken.

 • je erg moe bent, loop je meer risico. Probeer dus voldoende rust te nemen...
 • Controleer je borsten elke dag goed op rode plekken en harde schijven. Doe dat bijvoorbeeld als je onder de douche staat, dan kun je de verhardingen met warm water erop meteen wegmasseren.
 • Laat je baby steeds tenminste een borst goed leegdrinken. Het is beter om een borst per keer goed te laten leegdrinken en de ander maar half (de volgende voeding doe je dit precies andersom) dan beide borsten iedere voeding half.
 • Heb je tepelkloven, maak je tepels dan extra goed schoon met water. Kloven zijn een ideale ingang voor bacteriën.
 • Hou je tepels zo droog mogelijk; vocht en warmte vormen een goed klimaat voor bacteriën, die via bijvoorbeeld een tepelkloof in je borst kunnen komen.

Annemiek: “Bob was acht dagen oud toen ik ‘s nachts wakker werd met hoge koorts en hoofdpijn. Ik dacht even dat ik griep had, maar toen ik mijn enorm pijnlijke linkerborst voelde, was ik bang voor een ontsteking. De borst was helemaal rood en warm en er zat een harde, pijnlijke plek in. De verloskundige, die ik ‘s ochtends meteen belde, bevestigde mijn vermoeden: een beginnende borstontsteking! Ik baalde enorm. Alles was steeds zo goed gegaan... De dag ervoor had ik mijn laatste kraamzorg gehad en ik wilde graag voor het eerst samen met Bob naar buiten gaan. Maar er zat niets anders op dan uitzieken. De verloskundige zei dat het waarschijnlijk te maken had met het op gang komen van de melkproductie en dat Bob mijn borsten steeds niet goed had leeggedronken. Ze adviseerde me een kolf te kopen en allebei de borsten goed leeg te kolven. Verder moest ik steeds na het voeden washandjes met ijs op de ontstoken borst leggen. Ik ben nog twee dagen in bed gebleven en daarna ging het stukken beter. Na een paar maanden heb ik nog een keer een verstopte melkklier gehad, maar toen herkende ik de symptomen en was ik er op tijd bij. Zodra ik de pijnlijke plek voelde, heb ik meteen alle adviezen opgevolgd en was die binnen een dag verdwenen.”


Kies een onderwerp:

Spruw

Heb je tijdens het voeden last van een branderig gevoel in je borsten? Heb je pijnlijke tepels die daarbij rood of licht gezwollen zijn? Of heb je schilfertjes of kloofjes op je tepels? Dan k‡n dat duiden op spruw. Dit wordt veroorzaakt door een op zich onschuldige schimmel, de Candida albicans. Spruw ontstaat vaak als je al een tijdje voedt. Je baby kan tijdens de geboorte al besmet zijn geraakt, bijvoorbeeld doordat je in je zwangerschap last hebt gehad van een vaginale schimmelinfectie. Je baby kan er witte vlekjes door in zijn mondje krijgen of hardnekkige luieruitslag. Soms wil je baby niet meer bij je drinken omdat de spruw een branderige pijn in zijn mond veroorzaakt. Om van spruw af te komen, moeten jij en je baby allebei behandeld worden. Je huisarts zal zalf voorschrijven.


Marieke: “Toen Tom een paar maanden oud was, kreeg ik ineens een branderig, stekend gevoel in mijn borsten als ik hem voedde. En mijn tepels gingen pijn doen, terwijl ik daar nog nooit last van had gehad. Ik had geen idee wat er aan de hand kon zijn, tot een vriendin me wees op de witte plekken in Toms mondje. Hij had spruw, dacht ze, en waarschijnlijk was dat ook de oorzaak van mijn klachten. Van de huisarts hebben we allebei een kuur gekregen: Tom kreeg een geelgroen goedje voor in zijn mond, ik moest mijn tepels met een zalf insmeren. Gelukkig waren de problemen snel over, maar een paar maanden later hadden we weer allebei last van spruw. Helaas spuugde Tom het goedje toen steeds uit, waardoor behandelen moeilijk werd. We modderden nog een tijdje door, maar omdat het voeden erg pijnlijk werd, ben ik er uiteindelijk mee opgehouden. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant Tom heeft acht maanden borstvoeding gehad en dat is al maanden langer dat ik van tevoren van plan was.”


Kies een onderwerp:

Meer of minder groeien van de baby tijdens de borstvoeding

Borstgevoede baby’s groeien de ene week wat meer dan de andere. Na een maand of vier kan de groei zelfs een tijdje stil lijken te staan. Dat is niet iets om je zorgen over te maken. Over het algemeen zijn flesgevoede kinderen na verloop van tijd wat zwaarder dan kinderen die moedermelk krijgen.Kies een onderwerp:

baby groeit niet genoeg

Het komt nooit voor dat moedermelk niet genoeg voedingsstoffen bevat en daarover hoef je je dus geen zorgen te maken. Groeit je kind niet genoeg, dan zou dat dus geen reden moeten zijn om te stoppen met de borstvoeding. Wat kan er dan aan de hand zijn?

 • Misschien krijgt je kind niet genoeg voedingen per dag. Probeer wat vaker te voeden.
 • Laat je baby wat langer drinken per kant. Misschien komt hij niet aan de vette achtermelk toe. Laat hem je borsten leeg drinken.
 • Was je gewend een borst per voeding te geven, dan is nu het moment aangebroken om je baby ook uit de tweede borst te laten drinken.
 • Slaapt je kind ‘s nachts al door, dan kun je hem misschien beter weer wakker maken voor een late avondvoeding of voor een nachtvoeding. Die kan hem de energie geven die hij nodig heeft om te groeien.
Kun je de oorzaak van het niet goed groeien van je kind niet vinden, raadpleeg dan een lactatiekundige.Kies een onderwerp:

Soms lukt het echt niet om borstvoeding te geven

Het komt niet vaak voor dat een vrouw geen borstvoeding kan geven, maar in de volgende gevallen is zelf voeden soms niet mogelijk:

 • Als je onvoldoende borstklierweefsel hebt. Dit kan een lactatiekundige vaststellen.
 • Als je een borstverkleining of een andere chirurgische ingreep hebt ondergaan waarbij veel melkklierweefsel is weggehaald.
 • Als je medicijnen moet slikken die schadelijk zijn voor de baby.
 • Als je een baby met een bepaalde afwijking hebt waardoor het kind niet aan de borst kan drinken. Je kunt dan wel afgekolfde moedermelk in een fles geven.Kies een onderwerp:

Stoppen met borstvoeding zonder schuldgevoel

Iedere vrouw kan haar kind de borst geven als ze wil, wordt altijd gezegd. Toch kan het gebeuren dat je bewust voor borstvoeding kiest, maar dat het toch niet lukt - om wat voor reden dan ook. Dat kan je het gevoel geven alsof je vreselijk faalt. Het gebeurt ook nog in een fase waarin je toch al erg labiel bent door alle hormoonschommelingen. Je voelt je schuldig omdat het niet is gelukt, dat je je kind niet het allerbeste kunt geven. Probeer die schuldgevoelens naast je neer te leggen. Hoe vervelend het ook is, soms moet je berusten in het onvermijdelijke. En gelukkig is er goede flesvoeding voorhanden. Bedenk ook dat je, ook als je geen borstvoeding geeft, een goede moeder bent die het beste voorheeft met haar kind.Kies een onderwerp:

Bijvoeding bij borstvoeding

Wil je stoppen met borstvoeding? Overweeg eerst eens om een of twee voedingen per dag te vervangen door de fles. Je kind krijgt dan toch nog wat waardevolle moedermelk binnen.

Anneke: “Rens moest na zijn geboorte een paar dagen in de couveuse. Ik heb de eerste dagen gekolfd. Toen hij uit de couveuse mocht, ben ik hem de borst gaan geven. Dat wilde ik heel graag. Maar hoewel de melkproductie goed op gang kwam, wilde het niet vlotten. Rens dronk niet goed en na elke voeding - die ongeveer een uur duurde! - moest hij zeker een uur huilen. Ook spuugde hij veel. Ik werd er helemaal gespannen door. Daarnaast had ik ook veel last van volle, lekkende borsten. Toen Ard op het idee kwam om Rens een keer een flesje met poedermelk te geven, kwam het keerpunt. Rens dronk de fles achter elkaar leeg en viel daarna heerlijk in slaap! ‘s Avonds heb ik besloten om te stoppen met de borstvoeding. Er viel een last van me af. Die nacht heb ik voor het eerst in zes weken goed geslapen. Rens werd een heel andere baby toen hij eenmaal de fles kreeg. Hij huilde veel minder en groeide goed. En toch heb ik me nog heel lang schuldig gevoeld. Omdat ik niet langer dan zes weken borstvoeding heb gegeven. Zelf denk ik dat het niet gelukt is doordat we de eerste drie dagen van elkaar gescheiden zijn geweest. Als ik Rens toen al aan de borst had gehad, was het volgens mij veel beter gegaan.”Kies een onderwerp: