Home  |   Sale  |   Nieuw  |   Grote Maten  |   Stardress  |   Zwangerschapskleding

HippeMoeders bij je favorieten

Jij en je baby perfect op elkaar afgestemd
Tijdens de zwangerschap bereiden je borsten zich voor op de borstvoeding. Er ontstaat een ware melkfabriek die perfect is afgestemd op de behoeften van je baby. Ook je kind is goed voorbereid: hij weet precies hoe hij de melk te voorschijn kan krijgen.

Als je borsten tijdens je zwangerschap groeien, zorgt het hormoon progesteron ervoor dat er meer melkklieren worden aangelegd. Het hormoon oestrogeen laat de melkkanaaltjes wijder vertakken. Iedere melkklier heeft een aparte melkgang, die zich aan het einde iets verwijdt tot melkreservoir en uiteindelijk uitmondt in de tepel. Daar bevinden zich de melkuitgangen – zo’n vijftien tot vijfentwintig - waardoor de melk straks naar buiten komt. Terwijl je borsten groeien, veranderen ook je tepels: de tepel en tepelhof worden donkerder van kleur doordat ze meer pigment gaan bevatten. Daardoor zijn ze steviger en beter bestand tegen de wrijving tijdens het drinken van je baby. Vaak worden ook de aderen zichtbaar op de huid van je borsten. Dit betekent dat de bloedtoevoer toeneemt. Bloed is de grondstof voor moedermelk. Onder invloed van het hormoon prolactine zullen de cellen die melk produceren voedingsstoffen en afweerstoffen namelijk uit jouw bloed halen.

Kies een onderwerp:Colostrum: de eerste moedermelk

In de negende maand van je zwangerschap bestaan je borsten voor het overgrote deel uit klierweefsel en wordt er al colostrum geproduceerd. Dit is de eerste, heel gezonde voeding die uit je borsten komt als je je baby net na de bevalling voor het eerst laat drinken. In colostrum zitten weinig vetten en koolhydraten, maar veel eiwitten. Het bevat daarnaast levende cellen die je kind beschermen tegen gevaarlijke ziektekiemen. Bovendien werkt colostrum sterk laxerend, zodat de afvalstoffen die je baby in zijn lijfje heeft sneller worden afgevoerd. Waar die afvalstoffen vandaan komen? In de baarmoeder heeft de baby veel rode bloedlichaampjes nodig voor de zuurstofvoorziening. Het overschot aan rode bloedlichaampjes wordt na de geboorte afgebroken, want de baby krijgt dan zuurstof via de longen. Als bijproduct van dat afbraakproces komt de afvalstof bilirubine vrij, die via de lever en de eerste ontlasting wordt opgeruimd. Dat gebeurt via het meconium, de eerste, groenzwarte en kleverige ontlasting die je kind gaat produceren.


Kies een onderwerp:

Rijpe moedermelk

Na een paar dagen tot een week verandert het gelige colostrum geleidelijk in rijpe melk met een witte kleur. De eerste melk die tijdens een voeding uit je borsten komt, kan er blauwachtig en waterig uitzien. Dit is de voormelk. Pas tegen het einde van een voeding komt de grootste hoeveelheid vet vrij en krijgt de melk een wittere, wat romiger kleur (de achtermelk). De rijpe moedermelk heeft een lagere concentratie antistoffen dan colostrum, maar omdat je baby er grotere hoeveelheden van drinkt, blijft de beschermende werking tegen infecties hetzelfde. De achtermelk, waarin dus veel vet zit, levert je baby energie die hij nodig heeft om te groeien. Om de achtermelk te krijgen, moet je baby de borst helemaal leeg kunnen drinken.


Kies een onderwerp:

Samenstelling Moedermelk

Met de waterige voormelk lest je baby zijn dorst, met de vette achtermelk stilt hij zijn honger.


Kies een onderwerp:

Seintje voor de hersenen; toeschietreflex

Zodra je baby is geboren, gaat het hormoon prolactine zijn werk doen. Het zorgt ervoor dat er uit je bloed melk wordt gemaakt. In het begin druppelt er tussen de voedingen door steeds wat melk naar de reservoirs achter de tepelhof. Er vormt zich een voorraadje melk, en daardoor voelen je borsten na verloop van tijd behoorlijk vol aan. Toch is deze melk maar een klein deel van wat je baby tijdens de voeding krijgt. Het grootste deel wordt namelijk aangemaakt terwijl je kind drinkt en dus de borst stimuleert. Bij het drinken prikkelt de mond van je kind de zenuwen in je tepel. Deze zenuwen geven, eenvoudig uitgelegd, een seintje door aan je hersenen, waardoor de hormonen prolactine en oxytocine worden aangemaakt. Onder invloed van prolactine wordt melk gemaakt en oxytocine zorgt ervoor dat de spiercellen rond de melkproducerende klieren zich gaan samentrekken, waardoor de melk de melkgangen in wordt gestuwd. Als je een paar weken borstvoeding geeft, zul je merken dat de melk al gaat stromen als je baby de borst maar eventjes heeft gestimuleerd. Nog een paar weken later zijn je borsten eigenlijk leeg tussen de voedingen door. Ze gaan zich dan pas vullen als je baby aan de borst drinkt, of als je lichaam vindt dat het tijd is voor een voeding, bijvoorbeeld als hij zich later meldt dan hij gewoonlijk doet.


Kies een onderwerp:

Zuigen en slikken van de baby tijdens het borstvoeden

Hoe komt de melk nu bij de baby? Als je je kind aanlegt, zet hij zijn kaken op de melkreservoirs die onder je tepelhof liggen. Zijn tong ligt onder je tepel en het uiteinde van je tepel komt tot het zachte gedeelte van zijn gehemelte, tot vrij ver in zijn mond dus. Wanneer je baby de borst pakt, zuigt hij zich als het ware vast. In zijn mondje ontstaat een vacuum. Je baby maakt nu met zijn kaken een happende beweging, waardoor de melk uit de reservoirs wordt gedrukt. Zijn tong maakt een golvende beweging waarmee hij de melk als het ware uit de borst masseert. In het begin van een voeding moet de baby even aanzuigen tot de melk gaat stromen. Je merkt dat doordat hij snelle opeenvolgende hapbewegingen maakt. Als de melk gaat stromen, slikt hij bij elke hap. Tegen het einde van de voeding neemt de melkstroom af en hapt je baby weer eerst een paar keer voor hij nog een slokje krijgt. Je kunt een slok herkennen doordat je baby een stotend geluidje maakt bij het uitademen. Slikt hij alleen zo nu en dan nog eens, dan is de borst zo goed als leeg en kan je baby eventueel aan de andere borst.


Kies een onderwerp:

Baby vaker aanleggen aan de borst

Borstvoeding is een kwestie van vraag en aanbod, dat is mooi geregeld door de natuur. Hoe vaker je baby drinkt, hoe meer melk jij aanmaakt. Zoals je hierboven al kon lezen: de meeste melk wordt aangemaakt terwijl je baby drinkt. Dus mocht je ooit het gevoel hebben dat je niet genoeg melk hebt, leg je baby dan gewoon wat vaker aan. Dat geldt ook als je moe bent. Je melkproductie kan dan afnemen, maar voed je je kind wat vaker, dan is die snel weer op peil.Kies een onderwerp:

Toeschietreflex bij borstvoeding

Misschien heb je een prikkelend of tintelend gevoel als je baby net begint met drinken. Dit betekent dat de melk gaat stromen en wordt toeschietreflex genoemd. Tijdens elke voeding kan de melk een paar keer toeschieten. Soms zal er op dat moment ook uit je andere borst melk druppelen. Overigens voel je dat toeschieten van de melk niet elke keer. Doorgaans zie je wel aan het in een ander ritme happen en slikken van je baby dat de melk is gaan stromen. In de eerste weken na de bevalling kan de melk al toeschieten als je je baby hoort of ziet, of zelfs maar aan hem denkt. Je borsten beginnen dan spontaan te lekken.


Kies een onderwerp:

Merel: “In het begin was het wel even wennen, dat toeschieten van de melk. Ik vond het zelfs een beetje pijn doen. Maar na verloop van tijd werd dat minder. Het is leuk om te zien dat Casper ineens veel rustiger gaat zuigen als de melk toeschiet. En je ziet aan z’n manier van slikken dat hij flinke slokken neemt. Wat wel eens lastig is: soms laat hij de tepel even los, en dan spuit de melk in het rond. Als ik dan snel een doekje op mijn tepel druk, wordt het spuiten minder. Tegelijkertijd probeer ik hem snel weer aan te leggen.”