Home  |   Sale  |   Nieuw  |   Grote Maten  |   Stardress  |   Zwangerschapskleding

HippeMoeders bij je favorieten

Je zwangerschap een periode van voorbereiding
In principe kan iedereen borstvoeding geven. Maar heb je bijvoorbeeld ingetrokken tepels, dan is het goed om je borsten er speciaal op voor te bereiden. Daarover en over wat je nog meer kunt doen, lees je op HippeMoeders.nl

Het idee dat jouw borsten straks melk gaan produceren, is best vreemd. Zo had je ze waarschijnlijk nog nooit bekeken. Met dat idee raak je meer vertrouwd als je tijdens je zwangerschap al wat leest en erover praat met moeders die al een kind de borst hebben gegeven. Ook kun je een voorlichtingsbijeenkomst bezoeken van een lactatiekundige. Waarschijnlijk ga je ook naar zwangerschapsyoga of -gym om je voor te bereiden op de bevalling, waarom zou je je dan niet goed voorbereiden op de borstvoeding, die je waarschijnlijk weken of maandenlang zult gaan geven? De kans dat het geven van borstvoeding goed zal gaan, is bovendien groter als je al het een en ander weet. Besef je welke problemen je de eerste weken kunt tegenkomen, dan kun je van tevoren al informatie verzamelen over hoe je die problemen voorkomt of verhelpt.

Kies een onderwerp:Wennen aan een baby aan je borst

Voel je je niet op je gemak bij het idee dat je straks een kind aan de borst zult hebben, masseer dan af en toe voorzichtig je borsten. Zo wen je aan de aanraking.Kies een onderwerp:

Druppel melk tijdens je zwangerschap

Er kán al tijdens je zwangerschap een druppel melk uit je borsten komen. Dit zegt niets over de hoeveelheid melk die je straks zult hebben.Kies een onderwerp:

Rare verhalen over kleine borsten en weinig melk

Als je kleine of heel grote borsten hebt, zou je niet goed borstvoeding kunnen geven. Waar? Nee, absolute onzin! De grootte van je borsten heeft niets te maken met de hoeveelheid melkklieren die je hebt en dus met de hoeveelheid melk die ze kunnen produceren. Er doen ook rare verhalen de ronde over het voorbereiden van je borsten tijdens de zwangerschap. Zo werd tot voor kort aangeraden om je tepels te harden door ze regelmatig te wrijven met een ruwe handdoek. Inmiddels weten we dat dit juist niet goed is: je haalt er de natuurlijke huidvetten van je tepels mee weg, waardoor je tepels extra kunnen uitdrogen en juist heel gevoelig worden voor tepelkloven als je straks gaat voeden. Tijdens de zwangerschap worden je tepels vanzelf al steviger, zodat ze de borstvoeding straks prima aankunnen. Rond de tepelhof verschijnen de kliertjes van Montgomery, die een vette, antiseptische substantie afscheiden om de huid schoon en soepel te houden. Een soepele huid kan namelijk makkelijk wat oprekken, en dat is nodig om borstvoeding te kunnen geven. Ook je tepels wassen met zeep is - in tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt - geen goed idee. Je verstoort er het natuurlijk evenwicht van de huid mee. Je borsten met alleen water wassen tijdens je zwangerschap en daarna, is het beste.Kies een onderwerp:

Ongeschikte tepels voor borstvoeding

Wel verstandig is het om na te gaan of je misschien vlakke of ingetrokken tepels hebt. Het kan voor je baby dan in het begin wat lastiger zijn om de borst te pakken. Als de tepel zich met kou opricht, is het goed. Doet hij dat niet, knijp dan eens zachtjes op een duimbreedte naast de tepelhof. Steekt de tepel niet duidelijk uit en kun je m niet makkelijk pakken? Dan heb je waarschijnlijk vlakke tepels. Kruipt de tepel weg in de borst? Dan is de kans groot dat je ingetrokken tepels hebt. Ingetrokken tepels zitten als het ware opgevouwen in de borst als gevolg van verkleving. Zulke tepels zien er vaak uit alsof ze de hele tijd worden ingedrukt. De volgende oefening kan helpen om de verkleving op te heffen: zet aan weerskanten van je tepel een duim, binnen de rand van de tepelhof. Druk de duimen stevig in het borstweefsel en duw ze tegelijk verder uit elkaar. Je rekt de tepel zo uit en kunt de strakke rand onder aan de tepel loswerken, zodat de tepel zich opricht en naar buiten komt. Bij ingetrokken tepels kun je ook tepelvormers gebruiken. Deze halve plastic bollen zijn speciaal ontworpen om ingetrokken tepels naar buiten te laten komen. Je kunt ze al tijdens de zwangerschap dragen: eerst tweemaal per dag een halfuur, waarna je dit opvoert tot een paar uur per dag. Tepelvormers zijn verkrijgbaar bij lactatiekundigen. Lukt het niet om je tepels naar buiten te laten komen, dan is het verstandig om advies te vragen aan een lactatiekundige. Deze weet vaak een oplossing, bijvoorbeeld het gebruik van Avent nipplettes", ook als je kind al geboren is. Vlakke of ingetrokken tepels zijn vrijwel nooit een reden om je kind niet de borst te kunnen geven.Kies een onderwerp:

De lactatiekundige

Bij problemen met borstvoeding geven (je krijgt bijvoorbeeld de baby niet aan de borst, hebt pijn bij het voeden of hebt te veel melk), kun je een lactatiekundige inschakelen. Deze heeft een internationaal diploma op het gebied van borstvoeding geven en is in staat om je te begeleiden in normale en bijzondere omstandigheden. Ze geeft ook voorlichtingsbijeenkomsten voor aanstaande moeders die hun kind zelf willen gaan voeden. Vaak is het de verloskundige, de kraamverzorgende, de huisarts of een vrijwilliger van een borstvoedingsorganisatie die doorverwijst, maar als moeder kun je ook zelf hulp vragen. De lactatiekundige zal eerst goed nagaan wat het probleem is en je oplossingen aandragen. Eventueel kan ze je begeleiden met consulten aan huis, in haar praktijk of telefonisch. Het tarief is ongeveer € 55 per uur voor een persoonlijk consult en € 0,54 per minuut voor een telefonisch consult. De lactatiekundige informeert u over de exacte tarieven. Een aantal verzekeringen vergoedt deze hulp. Je vindt een lactatiekundige bij jou in de buurt via Nederlandse vereniging van Lactatiekundigen.

Kies een onderwerp:Voedingsbeha's

Je borsten zijn tijdens je zwangerschap en als je daarna borstvoeding geeft zwaarder. Een stevige beha is dan heel belangrijk, je borsten hebben steun nodig! Handig zijn de speciale voedingsbeha's waarvan je de flap op de cups makkelijk kunt opentrekken om je kind aan te leggen. Je hoeft dan dus niet je hele beha uit te doen als je gaat voeden. Let er bij het kopen op dat je de flap met een hand kunt losmaken, zodat je niet elke keer je baby hoeft neer te leggen om je beha open te maken. Veel groter dan je borsten aan het einde van de zwangerschap zijn, zullen ze niet meer worden - afgezien van de eerste paar dagen na de bevalling. Daarom kun je je voedingsbeha's al aan het einde van je zwangerschap kopen. Omdat je je beha in het begin vaak zult wassen, is het bijna noodzakelijk om er twee te kopen.Kies een onderwerp: